Πως θα τις αναγνωρίσετε – ανατομία

Υπάρχουν περισσότερα από 4.000 διαφορετικά είδη κατσαρίδας σήμερα από τα οποία το 99% ζουν στον αγρό ενώ μόνο το 1% ζουν ως οικιακά παράσιτα. Οι κατσαρίδες επιβιώνουν τρώγοντας τα πάντα. Διαθέτουν πλήρη ενζυματικό μηχανισμό στο πεπτικό τους σύστημα και είναι ικανές να πέψουν οποιαδήποτε οργανική ουσία μέχρι και χαρτί, παραφίνη καθώς και διάφορα μονωτικά υλικά. Η προσαρμοστικότητα τους είναι καταπληκτική καθώς μπορούν να επιβιώσουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες! Φανταστείτε ότι μπορούν να δεχτούν ακτινοβολία 120 φορές περισσότερη από τον ανθρώπινο οργανισμό και να επιβιώσουν πυρηνικής καταστροφής. Θα αναφερθούμε στα τρία πιο κοινά είδη:

  • anatoliki katsaridaΗ μαύρη (ανατολική) κατσαρίδα (Blatta orientalis). Είναι η πιο γνωστή κατσαρίδα, τουλάχιστο στη χώρα μας. Έχει μήκος 20 – 27 χιλιοστά, το χρώμα της είναι ερυθρόμαυρο προς μαύρο και συναντάται κυρίως σε σκοτεινά, υγρά, δροσερά μέρη, όπως υπόγεια αποχετευτικά συστήματα κλπ. Στα σπίτια μας εμφανίζεται ερχόμενη κυρίως από τις αποχετεύσεις. Κάτω από κανονικές συνθήκες ζει 6 μήνες έως 2 χρόνια. Τα αυγά της εκκολάπτονται σε 40 με 50 ημέρες, και μπορεί να κάνει μέχρι 130 αυγά στη ζωή της.

 

  • germaniki katsaridaΗ γερμανική κατσαρίδα (Blattela germanica). Είναι η πιο διαδεδομένη στον κόσμο. Έχει μήκος 10 – 16 χιλιοστά. Τα αρσενικά έχουν χρώμα καστανόξανθο και τα θηλυκά είναι λίγο πιο σκούρα. To διακριτικό της γνώρισμα είναι οι δύο επιμήκεις γραμμές σκοτεινού χρώματος στο κεφάλι. Συναντάται εντός των διαμερισμάτων. Προτιμά τα ζεστά, υγρά μέρη του σπιτιού όπως η κουζίνα και το μπάνιο. Φωλιάζει μέσα σε ηλεκτρικές συσκευές και μέσα στα ντουλάπια που έχετε τρόφιμα. Μπορεί να κάνει από 150 έως 300 αυγά στη ζωή της και ζει λιγότερο από ένα έτος.

  

  • amerikaniki katsaridaΗ αμερικανική κατσαρίδα (Periplaneta Americana). Έχει μήκος 35 - 40 χιλιοστά και το χρώμα της είναι λαμπερό κόκκινο προς καστανό. Μπορεί να γεννήσει έως 1.500 αυγά στη ζωή της αν βρεθεί σε ιδανικές συνθήκες. Ιδανικές συνθήκες για αυτήν είναι ζέστη (28°C), υγρασία και τροφή. Ζει λιγότερο από ένα χρόνο. Στη χώρα μας συναντάται στη νότια Ελλάδα και όχι στη βόρεια. Μέρη που συχνάζει είναι υπόνομοι, υπόγεια αλλά και διαμερίσματα.

Επικινδυνότητα – Φορείς Ασθενειών

Και τα τρία είδη κατσαρίδων που αναφέρθηκαν είναι εκτός από αντιπαθητικές και φορείς έως και 40 ειδών παθογόνων βακτηριδίων όπως: λέπρας, βουβωνικής πανώλης, δυσεντερίας, παιδικής διάρροιας, σαλμονέλας, σιγκέλας κλπ. Τους μικροοργανισμούς αυτούς τους μεταφέρουν με το σώμα τους και τα περιττώματά τους σε αντικείμενα που μπορούμε να πιάσουμε ή τροφές που μπορεί να φάμε.

Αντιμετώπιση

Η γερμανική κατσαρίδα αντιμετωπίζεται με την χρήση εντομοκτόνων gel. Τοποθετούνται σε κρυφά σημεία π.χ. μεντεσέδες, ηλεκτρικές συσκευές, χαραμάδες κλπ. Ο τρόπος αυτός είναι ακίνδυνος, άοσμος και 100% αποτελεσματικός. Η αμερικανική και η ανατολική κατσαρίδα αντιμετωπίζονται μέσω ψεκασμού. Ο ψεκασμός γίνεται σε υπόγεια, φρεάτια υπονόμων, διαδρόμους, σκάλες, λεβητοστάσια και αλλού.