Οι ποντικοί είναι γένος ζώων που ανήκουν στην τάξη των τρωκτικών, της υπόταξης σκιουρόμορφα, της οικογένειας μυίδες (από εκεί βγαίνει η σύγχρονη λέξη μυοκτονία). Είναι θηλαστικά τα οποία προκαλούν μετάδοση ασθενειών στον άνθρωπο και μεγάλες καταστροφές σε τρόφιμα. Έχει υπολογιστεί ότι στο στάδιο αποθήκευσης κάθε χρόνο στη γη χάνονται 33 εκατομμύρια τόνοι ρύζι και δημητριακά, τα οποία ίσως θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα του υποσιτισμού. Θα αναφερθούμε σε τρία είδη που κυρίως εισβάλλουν σε ανθρώπινους χώρους:

Α. Ο οικιακός ποντικός (Mus Musculus)

Β. Ο Νορβηγικός ή καφέ αρουραίος (Rattus Norvegicus)

Γ. Ο μαύρος ή της οροφής αρουραίος (Rattus – Rattus)

mus musculusΑ. Ο οικιακός ποντικός (Mus Musculus)

Το μήκος του σώματός του φτάνει τα 9 εκατοστά και άλλο τόσο είναι το μήκος της ουράς του, η οποία είναι ημίγυμνη και λεία. Το τρίχωμα είναι μαλακό και έχει χρώμα φαιότερο στο άνω μέρος του σώματος, ανοιχτότερο φαιό στα κάτω μέρη και τεφρό ή τεφρόλευκο στη κοιλιά. Είναι γονιμότατο, αναπαράγεται όλο το χρόνο 7 – 8 φορές από 5 – 6 νεογνά τη φορά. Είναι ζώα εξυπνότατα και ζουν κατά ομάδες σε φωλιές που αποτελούν «κοινωνίες». Τρέφονται με χαρτιά και υφάσματα ενώ καταστρέφουν τα ηλεκτρικά καλώδια προκαλώντας βραχυκυκλώματα και φωτιές. Είναι καλοί αναρριχητές, ανεβαίνοντας σε όχι ιδιαίτερα τραχύ τοίχο, εμφανίζονται σε ψηλούς ορόφους κτιρίων ανερχόμενα από τις υδρορροές. Αν χρειαστεί κολυμπούν πηδούν μέχρι και 30 εκατοστά, επιζούν άριστα σε θερμοκρασίες -10 βαθμούς C, και περνούν από οπές 6 χιλιοστών.

norbigikos aroureosΒ. Ο Νορβηγικός ή καφέ αρουραίος (Rattus Norvegicus)

Το μήκος του κυμαίνεται από 25 - 30 εκατοστά εκτός της ουράς του που έχει μήκος 20 εκατοστά. Ο χρωματισμός του είναι γκριζόφαιος ή καφέ. Είναι αδηφάγα και σαρκοφάγα ζώα. Επιτίθενται σε μεγαλύτερα από αυτόν ζώα π.χ. κουνέλια, αναρριχώνται στους τοίχους με εκπληκτική επιδεξιότητα. Γεννά 3 φορές το έτος από 8 – 12 μικρά. Αγαπούν να πίνουν νερό καθώς και να κολυμπούν σε αυτό. Προτιμούν τροφές πλούσιες σε λίπος και μπορεί να μετακινηθούν προς ανεύρεση τροφής μέχρι και ένα χιλιόμετρο.

Γ. Ο μαύρος ή της οροφής αρουραίος (Rattus – Rattus)

rattus rattus

Το μέγεθος του ενήλικου φτάνει τα 20 εκατοστά, η ουρά είναι μεγαλύτερη του λοιπού σώματός του, το χρώμα του είναι μαύρο και η κοιλιά λευκή. Είναι καλύτερος αναρριχητής από τους υπόλοιπους ποντικούς. Προτιμά νωπά φρούτα και λαχανικά από το κρέας. Είναι γονιμότερος σε θερμότερα περιβάλλοντα από τον Νορβηγικό αρουραίο.

 

 

Επικινδυνότητα

Τα τρωκτικά είναι φορείς παθογόνων μικροοργανισμών. Μερικοί από αυτούς είναι: πανώλη, εξανθηματικός τύφος, σαλμονέλωση, sodoku (πυρετός από δάγκωμα ποντικού), ευλογιά των ποντικών, λεπτοσπυρώσεις, τριχινίαση, τουλαρεμία, αιμορραγικός πυρετός του Omsk, λεϊσμανίαση και τοξοπλάσμωση.

Αντιμετώπιση

Τα προληπτικά μέτρα όπως σίτες σε παράθυρα, πόρτες που κλείνουν ερμητικά καθώς και σφράγισμα οπών μπορούν να προστατέψουν το χώρο από την είσοδο τρωκτικών. Μπορούν να τοποθετηθούν σε ειδικά κουτιά ελκυστικά δολώματα που τα ποντίκια τρώνε και θανατώνονται εντός λίγων ημερών. Επίσης, χρησιμοποιούνται κολλώδεις επιφάνειες οι οποίες μπορούν να συλλάβουν τα τρωκτικά.