Ποιοι είναι οι μήνες των ποντικών;
Οκτωβριος και Νοέμβριος - Μήνες των Ποντικών.
Εμφανίστηκαν ποντίκια στο χώρο σας αυτή την περίοδο;
Δεν είστε οι μόνοι. Οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος είναι συχνότερα οι μήνες του έτους που τα ποντίκια και οι αρουραίοι ψάχνουν ασφαλή μέρη να ξεχειμωνιάσουν.
Αποθήκες, σπίτια, καταστήματα και άλλοι χώροι είναι πιθανά σημεία που φωλιάζουν τα τρωκτικά ιδίως αν υπάρχει τροφή. Πριν δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα τρωκτικά, ας δούμε λίγα πράγματα για τρία είδη τρωκτικών που εμφανίζονται συχνότερα στους χώρους μας.
α. Ο οικιακός ποντικός mus-musculus (Mus Musculus)
Το μήκος του σώματός του φτάνει τα 9 εκατοστά και άλλο τόσο είναι το μήκος της ουράς του, η οποία είναι ημίγυμνη και λεία. Είναι γονιμότατο, αναπαράγεται όλο το χρόνο, μέχρι 7 – 8 φορές από 5 – 6 νεογνά τη φορά. Τρέφονται με χαρτιά και υφάσματα ενώ καταστρέφουν τα ηλεκτρικά καλώδια προκαλώντας βραχυκυκλώματα και φωτιές. Είναι καλοί αναρριχητές, ανεβαίνοντας σε όχι ιδιαίτερα τραχύ τοίχο, εμφανίζονται σε ψηλούς ορόφους κτιρίων ανερχόμενα από τις υδρορροές. Αν χρειαστεί κολυμπούν, πηδούν μέχρι και 30 εκατοστά και περνούν από οπές 6 χιλιοστών.
β. Ο Νορβηγικός ή καφέ αρουραίος (Rattus Norvegicus)
Το μήκος του κυμαίνεται από 25 - 30 εκατοστά εκτός της ουράς του που έχει μήκος 20 εκατοστά. Ο χρωματισμός του είναι γκριζόφαιος ή καφέ. Είναι αδηφάγα και σαρκοφάγα ζώα. Επιτίθενται σε μεγαλύτερα από αυτούς ζώα (π.χ. κουνέλια) και αναρριχώνται στους τοίχους με εκπληκτική επιδεξιότητα. Γεννούν 3 φορές το έτος από 8 – 12 μικρά. Αγαπούν να πίνουν το νερό καθώς και να κολυμπούν σε αυτό. Προτιμούν τροφές πλούσιες σε λίπος και μπορεί να μετακινηθούν προς ανεύρεση τροφής μέχρι και ένα χιλιόμετρο.
γ. Ο μαύρος ή αρουραίος της οροφής rattus-rattus (Rattus – Rattus)
Το μέγεθος του ενήλικου φτάνει τα 20 εκατοστά, η ουρά είναι μεγαλύτερη του λοιπού σώματός του, το χρώμα του είναι μαύρο και η κοιλιά λευκή. Είναι καλύτερος αναρριχητής από τους υπόλοιπους ποντικούς. Προτιμά νωπά φρούτα και λαχανικά από το κρέας. Είναι γονιμότερος σε θερμότερα περιβάλλοντα από τον Νορβηγικό αρουραίο.
Αν αντιληφτούμε παρουσία ποντικών στο χώρο μας, δεν χρειάζεται πανικός. Μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.
Καταρχήν εντοπίζουμε τις εισόδους που τους επιτρέπει να μπουν μέσα στο χώρο μας. Είσοδοι των ποντικών μπορεί να είναι τρύπες που επικοινωνούν με τον έξω χώρο, οπές κάτω από τις πόρτες και οπές στην στέγη από όπου και εισέρχονται.
Αφού φράξουμε όλες τις πιθανές εισόδους των τρωκτικών προχωρούμε στα μέτρα εξόντωσης.
Τέτοια μέτρα μπορεί να είναι:
- Ποντικοφάρμακα
- Κολλώδεις επιφάνειες
- Παγίδες τρωκτικών
Πως μπορούμε να ξέρουμε πώς να τα χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια αλλά και σίγουρη επιτυχία;
Εδώ είναι σημαντικός ο ρόλος του ειδικού. Ένα εξειδικευμένο συνεργείο:
- Θα ερευνήσει το είδος του τρωκτικού που πιθανώς έχει εισβάλει στο χώρο σας ώστε να σας προτείνει τον καταλληλότερο τρόπο εξόντωσης.
- Θα σας προμηθεύσει όλα τα μέσα (παγίδες, κόλλες, ποντικοφάρμακα) που χρειαζόσαστε για να τα εξοντώσετε.
- Θα τοποθετήσει τα μέσα που χρειάζεται με ασφάλεια ακόμα και αν στο χώρο σας κυκλοφορούν μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα.
- Θα σας προτείνει τρόπους ώστε να αποφύγετε να αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τρωκτικά στο μέλλον.
Η εμπειρία και η γνώση ενός συνεργείου Απεντόμωσης – Μυοκτονίας θα σας προσφέρει άμεσο, σίγουρο και ασφαλές αποτέλεσμα με κόστος που είναι παρόμοιο με το να προσπαθήσετε μόνοι σας με αβέβαιο αποτέλεσμα.
- Ψυλλόπουλος Γιώργος
- Υγιεινολόγος Τεχνολόγος
- Δημοκρίτου 1 (εντός στοάς) Ξάνθη Τηλ.: 25410 62033 – 6972 256 379
- email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.